Számíthatunk egymásra!

,,Csoportunk tartott egy közös évzáró estét, ahol egy vacsora keretein belül beszéltük át együtt a tanév eseményeit, eredményeit, majd a táborokat követő jövőbeli terveinket, céljainkat és többek között a kis-mentori munkáinkat. Majdnem mindenki 11-ik osztályos, ezért fontos volt az idei tanév a pályaválasztás előtt. Ősszel többen fogunk előrehozott emelt érettségit tenni, ezért már a nyáron elkezdjük az ezekre való felkészülést. Kissé tartunk az előttünk álló vizsgáktól, hiszen ez egy jelentős pont lesz az életünkben.

Ezután ellátogattunk a Lehel Film-színház Sára Sándor termébe, ahol megtekintettük a Marguerite, a számok szerelmese című francia drámát, amiben a főszereplő egy huszonöt éves, doktorátusának utolsó évében levő matekzseni, aki Szemerédi Endre kombinatorikai elméletének segítségével a híres Goldbach-sejtés bizonyítására vállalkozik. A film során a lány rengeteg kihívásokon esik át célja eléréséhez, amiken keresztül az elhivatottsága és szeretete a matematika iránt segítette végig. Sokszor viszont túlságosan is maximalista módon végezte, a kutatás sikertelensége teljesen elvette a motivációját. Miután rátalált kínai dominónak is nevezett madzsongra /ami nem csak kikapcsolódást, de jó kereseti lehetőséget is jelentett/ és a kutatótársa iránt érzett szerelemre az élete vett egy 180 fokos fordulatot.  Ezután a matematika és a szerelem viszont kéz a kézben jártak, együtt teljesedtek ki a lány életében. Végül sikeresen el tudta érni mindenkori álmát, a matematikai bizonyítás elsőként neki sikerült.

Azért tetszett ez a film nekünk, mert sok mindenre rávilágított, egyrészt arra, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat és küzdjünk meg értük, másrészt arra is hogy ne gondoljuk túl a dolgokat, mert az könnyen felemészthet minket és ezáltal elveszíthetjük szenvedélyünket a célunk elérése iránt. Remekül éreztük magunkat az este folyamán nemcsak azért, mert egy jót beszélgettünk együtt, hanem mert egy művészi élménnyel is gazdagodhattunk.

Köszönjük az Alapítvány egész éves támogatását!”  Kóczián Olivér Jászság 3-as csoport