Történelmi étkek
„Soron következő történelem foglalkozásunkon Kékegyi Dorottya kulturális antropológus segítségével a középkor ízeit vettük górcső alá. Megismerkedtünk az Újvilág felfedezését megelőzően a főúri és a paraszti konyhában használt nyersanyagokkal és fűszerekkel. Ma már nehéz elképzelni a gyerekeknek, hogy az 500-1000 évvel ezelőtti Kárpát-medence környezeti térképe jelentősen eltért a maitól és ez természetesen meghatározta az élelmiszertermelés minden szegmensét. Nem bizonyíthattuk volna jobban, hogy a ma általánosan elterjedt fűszerezést megelőzően sem szűkölködtek az ízekben az emberek, mint némi archaikus módon „fűszerszámozott” fogás elkészítésével, s közben olyan érdekességek is szóba kerültek, hogy mi a kölödér, hogyan készül a meggyszak vagy hány tikmonyt vessünk az étekbe. Bár a sültet -a gyorsaság kedvéért- fasírtra cseréltük, a legrégebbi fennmaradt középkori recept alapján fűszereztük, s a mártásunkhoz sem használtunk mást, csak, ami a középkorban is rendelkezésre állt. A foglalkozás végén örömmel fogyasztottuk el a finomra sikerült kóstolót, amellyel többi társunkat is megvendégeltük.” Kovács Sándor mentor, Szentes 1-es csoport
További képek a Galériában megtekinthetők!