Írásszekció tábor Szentesen

Ismét elérkezett az az idő, amikor a csapatunk összegyűlt a Szentesi Közösségi Házban, hogy elvonulhassunk a mindennapi élet zajától és megkezdjük a közös alkotást egy családias és békés légkörben, a szavak erejével. A kreatív írásszekció tagjainak az idei témája a mesék világába repít el, ahol a csodával határos elemek és misztikus szereplők segítségével fogunk dolgozni. A mi jól összeszokott kis közösségünk egy izgalmas hétnek néz elébe, és az alkotás mellett olyan szórakoztató programok várnak minket délutánonként, mint a strandolás, moziest és a helyi, illetve a környékbeli látványosságok megtekintése. Jó érzés újra találkozni, és hisszük, hogy egy élményekben gazdag, tartalmas és örömteli hét vár ránk.

Nyári Lajos

Pécs 2-es csoport

Kedden délelőtt megkezdődött az alkotás is a táborban, belevetettük magunkat a mesék világába. Megismerkedtünk a mesék és mesélés történetével és jellegzetes vonásaikkal, majd azok ismeretében mindenki bele is kezdett az első meséjébe a héten Az aranycipellő címmel. Délután pedig mindenki felolvasta a maga alkotását, ámulva hallgattuk egymás sokszínű és változatos történeteit. A nap hátralevő részében társasoztunk és olvastunk, süteményt, pogácsát  sütöttünk, valamint estefelé közösen megfőztük a vacsorát is, amelynek elfogyasztásához még Miklós bácsi is csatlakozott hozzánk.
Szerdán reggel folytattuk kalandozásainkat a mesék világában. Ezúttal a meseszereplőkkel ismerkedtünk meg közelebbről, majd a megkötött ismeretség után mindenki felborogatta kicsit a megszokott hierarchiákat és klasszikus szerepeket a maga történetében. Az ebédet követően Gyulára kirándultunk, ahol bejártuk az Almásy-kastélyt, amelynek barokk művészete nagyon inspirálóan hatott ránk. Majd a Gyulai várban is körbesétáltunk. A fegyver és páncélkiállításánál, úgy éreztük magunkat, mintha egy lovagregénybe kerültünk volna. A háttérben hallgatva a vár ostromának történelmét pedig visszarepültünk az egyszerűbb gondolatok világába. A napot a Százéves cukrászdában koronáztuk meg, ahol rengeteg finomságot fogyasztottunk el.

Patyi Izabella, Szeged 3-as csoport

A csütörtöki nap folyamán a mesék motívumaival foglalkoztunk, megforgattuk az eddigi klasszikus sémákat. Délután pedig ellátogattunk a Koszta József Múzeumba, ahol egy időszakos kiállítást nézhettünk meg a Szegvár-Tűzköves közelében végzett neolitikus kori leletek feltárásáról. Ezt követően elzarándokoltunk a szentesi Kultik Moziba, ahol közkívánatra megnéztük az Egy cica 10 élete című filmet. Kirobbanó sikert ért el mindenkinél, különösen a szóviccek, melyek tömkelegével dekorálták a történetet. Ezt az eseménydús napot egy esti beszélgetéssel zártuk.

Albert Laura, Pécs 1-es csoport és Vincze Martina, Nagybajom 1-es csoport

Pénteki napunkat a szokásos módon kezdtük: egy frissítő reggeli nyújtás, és reggeli után a füzeteink felé vetettük magunkat, hogy újabb mesébe kezdjük. A nap feladata az volt, hogy egy létező mesének egy adaptációját írjuk meg, mint ahogy például Andersen A kis hableány című művének számtalannyi feldolgozása is született már az elmúlt évszázadban. A csendes pihenőt követően – amikor filmet néztünk, kikapcsolódtunk, vagy folytattuk történeteink írását – meglátogattuk a Szentesi Uszodát és Élményfürdőt. A szeles és komor idő sajnos kissé megrövidítette azt az időt, amit ott akartunk tölteni, de abból a pár órából is kihoztuk a legtöbbet: strandoltunk, játszottunk, kártyáztunk. A napot egy közös karaoke partival zártuk.

Kovács-Nagy Sarolta, Kaposvár 2-es csoport

Utolsó napunkon, amelyet együtt töltöttünk kis írócsaládunkkal, a délelőtt folyamán a szokáshoz híven szekció foglalkozásunk volt. Három szóval zsonglőrködtünk meséinkben: holdszemüveg, sellő pikkely-gitárpengető, kalap tisztító kefe. Kinek milyen ötlete született? Ezt az esti felolvasó körben tudtuk meg. Még a záróest előtt meglátogattuk Ópusztaszert, ahol megismerkedtünk egy 3D filmen keresztül Magyarország és Pusztaszer történelmével. Ezután egy csodát volt lehetőségünk meglátni: a Feszty-körképet.

A táborunkat úgy, ahogyan meg is nyitottuk, nyárson sütögetéssel zártuk. Meghívott vendégeinkkel- a Szt2-es csoport néhány tagjával, a szentesi önkéntessel, Márti nénivel – egész este együtt nevettünk, felidéztük az elmúlt hét legszebb, legszórakoztatóbb élményeit és emlékeit. Az este további részében történetek, versek olvastunk fel vendégeink körében.

Pretz Jázmin, Kaposvár 2-es csoport