Ikrák keltetése a Közösségi Házban
A múlt hét folyamán a Szegedi Közösségi Házban sikeres aranyhal ívatást és ex-situ keltetést végeztünk, erre alapoztuk a hétvégi Természetbúvár Klubunk foglalkozását.
Kelés előtti állapot
Négy napos szabadon úszó lárva
Az óra első felében a halak természetes ívásának biológiai és környezeti feltételeit ismertettük, majd a mesterséges szaporítási módszereket mutattuk be a fiatalabb diákoknak.
Az óra második felében a március óta végzett kutatási és gyűjtési munkáink összegzését vizsgálhatták meg az ifjú természetbúváraink.
A Közösségi Ház kistavában természetes táplálékon tartott aranyhalaink és pisztrángsügereink látványetetésével és a kísérleti tégelyeinkbe tenyésztett algák (Chlorella sp.), ágascsápú rákok (Daphnia magna, Simocephalus ventullus) mikroszkópos vizsgálata után ikra és pontyfélék ivadékának fotózásával folytattuk a foglalkozást.
Tenyésztett algánk: Chlorella sp.
Daphnia magna porté
Simocephalus ventullus
Kísérleti összefoglalónk:
Kistavunkban március elején táplálék dúsításos kísérletet végeztünk természetes trágyázással és tápláléklánc szelektív kialakításával általunk begyűjtött rákfajokkal, majd rendszer fenntartást dolgoztunk ki a megfelelő fehérjeforrás elérése céljából. Az általunk kihelyezett növényzet és mesterséges fészkekre ezután sikerült halainkat leívatni, melyeket ex-situ védelembe helyeztünk a Közösségi Ház 200 literes akváriumában. Az eddigi eredményeink alapján folyamatos fehérje ellátás mellett igen magas élő egyedszámú ivadékot sikerült fenntartanunk, nevelnünk.
Turuczki Szabolcs, Berta Luca, Mikics Péter
Szeged 2-es csoport
Órai prezentációnk:
Felhasznált irodalom: László Horváth,Gizella Tamás,A. G. Coche:Common Carp: Mass production of advanced fry and fingerlings in ponds
Bemutatóban szereplő videók (forrás:youtube):
Galéria: