Húsvétra készen – avagy jó, hogy füstbe ment a tervünk…
Februári projektnapjainkon több feladatot is végeztünk az 1. csoporttal, így elkezdtük a húsvéti készülődést is. Akkor húsokat sóztunk le, pácoltunk és faládikókat készítettünk. Márciusban időről időre foglalkoznunk kellett az ennivalónkkal, ha nem akartuk, hogy tönkre menjen: rendszeresen forgatni kellett és kezelni a páclével. A közelgő ünnepre elkészültek „termékeink”: a több hetes pácolás után a lányok ügyesen spárgát kötöttek rájuk, majd elszállítottuk őket füstölésre. Korábban megbeszéltük, milyen fizikai és kémiai folyamatok játszódnak le az élelmiszerekben sózás-pácolás közben, milyen körülményeket kell biztosítani ennek sikeréhez, s megtanultuk azt is, milyen fával, milyen hőmérsékleten lehet végezni a húsféleségek, szalonnák füstölését. A tavaszi szünet és a Húsvét előtti utolsó foglalkozási napunkon megteltek faládikóink és mindenki saját gyártású finomsággal távozott haza, hogy ezzel lepje meg a családot. Jó étvágyat hozzá mindenkinek! -Kovács Sándor mentor, Szentes 1. csoport