Farsang – álarc – fánk
„A február 25-i szombaton, mikor már mindenki megérkezett, elkezdtük az első foglalkozást, amit az egyik kismentor, Sebők Marci tartott. Ezen az órán az internet veszélyeiről volt szó. Itt megismerkedhettünk új kifejezésekkel, mint például a ‘ghost-olás”, ami azt jelenti, hogy valaki ír egy személynek az interneten, de az az ember nem válaszol vissza neki. Nagyon érdekes, hogy a nyelvünkbe hogyan kúsznak bele észrevétlenül az angol kifejezések, melyeket ellátunk magyar raggal, és megtanuljuk a háttérben meghúzódó jelentésüket. Emellett számos hasznos információt hallhattunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet kiszűrni a közösségi média oldalunkon a nem kívánt személyeket, illetve melyek azok az információk, melyeket inkább a családunkkal és a barátainkkal osszunk meg a nagy nyilvánosság helyett. Szó esett arról is, hogy hová tudunk fordulni akkor, amikor valaki bánt bennünket. Egy érdekes játék kapcsán arra is ráláthattunk, hogy ki, mit érez sértőnek. Köszönjük Marcinak a felkészülését. Jó, hogy vele komoly témákról is lehet viccesebb formában beszélgetni. Ezután egy kedves hölgy, Melinda néni, érkezett hozzánk az alsóvárosi tájházból. Írt számunkra egy naplót, melyben egy Rozi nevű lány lejegyzése alapján, beavatott bennünket a régi farsangi szokásokba, a beöltözés mikéntjébe, a vénasszony csúfolás szövegeibe. Nagyon sok játékot és logikai fejtörőt csempészett bele az együttlétünkbe. Ekkor már csatlakozott hozzánk Amber, az Alapítvány amerikai önkéntese és fejlesztője is. Egyes szokásunkon csak nézett nagyokat, hiszen náluk nincs ilyen hagyomány. Ebéd után Zombori Dani tartott egy PPT-s előadást és beszélgetést a farsangi hagyományokról, más népek hasonló ünnepeiről, többek között a Riói és Velencei karneválról. Megérkeztek a szülők, jelesül: Edit, Juhász Ráchel, anyukája, Györgyi, Faragó Hanna anyukája, Eszter, Sztancsik Tünde anyukája, Kati, Kohári Bánk anyukája, és Zsolt, Nagy Szolanzs apukája, akik elkezdték kisütni a fánkokat. Miközben az étel készült, mi álarcokat készítettünk. Amint befejeztük a kézműves foglalkozást, nekiláttunk falatozni a finomságokból. Háromféle fánk készült, amit változatos lekvárokkal kóstolhattunk meg.”
Szabó Tas Ede Sz3 – 8. osztályos tanuló