Egy nap a művészetek világában

Szeptember  21-én, szombaton három előadást volt lehetőségünk meghallgatni, amik az idei projektünkhöz kapcsolódtak, a görög témában. Az első PPT-vel kísért beszámolót Patyi Izabellától hallhattuk, amit a görögök művészetéről készített. Nagyon érdekfeszítő volt az a 35-40 perc, amíg az előadás tartott, én úgy éreztem, mindenkinek sikerült lekötnie a figyelmét. Szót ejtett a művészeti korszakokról, a korszakok mentén bekövetkező változásokról. A képeken végig követhettük, hogy változik meg az ember ábrázolása mindvégig megtartva az antropocentrikus elvet, azaz emberközpontúságot. Megtekintettük a templomokat, melyeken érezhető, hogy ember alkotta, ember számára. Megtanultunk különbséget tenni ion, dór és korinthoszi oszlopok között. Illetve megcsodáltuk, hogy az egyszerű, termény tárolására használt anyagedényeken hogyan próbálták megmutatni a hétköznapjaikat vagy az olimpiai sportágakat. Olyan, mintha az utókornak küldtek volna vele üzenetet.

A második bemutatót pedig az egyik csoporttársunk bátyja adta elő, Kohári Csongor, aki a Tömörkény Gimnázium és Szakközépiskola művészeti tagozatán tanul. Csongor a festészetről beszélt, amit ugyanolyan érdeklődéssel hallgattunk végig, mint az elsőt. A barlangrajzoktól kiindulva, Dalival bezárólag végig vettük a nagy művészeti korszakokat.

Végül, de nem utolsó sorban a mentorunktól, Novák Gyöngyitől hallhattunk egy előadást a képelemzésről. Rátekintettünk arra, hogyan lehet befogadni egy műalkotást, mely paraméterek mentén lehet jellemezni. Szó esett az első benyomások rögzítése után a kép adatairól, a készítés technikájáról, műfajáról, témájáról, a kompozícióról, a színekről, az ecsetkezelésről, illetve a mondanivalójáról. Több képet, festményt hozott számunkra, melynek egy feldolgozás során adtak egy másodlagos jelentést, mely a mi korunkba emeli a művészeti alkotást.  Ez nagyon érdekes volt és nevettünk is sokat, hiszen ezeknek nagy része humoros irányba ment át. A délután folyamán Bella és Vincze Martina (nálunk lakó egyetemista) társaságában beszélgettünk a portfólióvédésről.

Ezután délután elsétáltunk a Móra Ferenc Múzeumba, ahol megtekintettük Munkácsy Mihály műveit. Ezzel kapcsolatban kaptunk egy izgalmas feladatot, ami arról szólt, hogy válasszunk ki egy festményt, majd a megadott szempontok szerint elemezni kellett a képet. A legjobban az tetszett, hogy megfogalmazhattuk, mi az, ami miatt kiválasztottuk, mit üzen nekünk, mit jelent számunkra. Ez tette igazan belsőségessé a festménnyel való kapcsolódást A múzeum végén voltak még egyéb interaktív feladatok, érdekességek, amiket nagyon élveztünk kipróbálni. Szemet megtévesztő arányosságok, színárnyalatok felismerése, négyzetrácsos papírra lehetett nekünk is rajzolni. A múzeummal be is fejeződött a napunk, sok új tudással és információval gazdagodva.

Sztancsik Tünde, Sz3