Egészségtábor Mohácson

„Július 22-én újra összegyűltek a Mohács 1-es csoport tagjai és kis-mentorai, hogy kezdetét vegye az egy héten át tartó egészségmegőrzéssel foglalkozó helyi tábor. A délelőtt az e célt szolgáló témák feldolgozásával fog telni. A kis-mentorok irányításával kisebb csoportokban dolgoznak a gyerekek és oldják meg a részükre kiosztott feladatokat, majd a megoldásaikat ismertetik a többiekkel. Szó lesz a káros szenvedélyekről, az egészséges táplálkozásról, az internet fiatalokra gyakorolt káros hatásairól és a közösségi média kulturált használatáról. A fontos témák megismerése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a testmozgásra is. A délutánok során a kis-mentorok vezetésével lehetőség lesz FIFA, csocsó és asztalitenisz bajnokságra. A mozgások közül természetesen a foci sem hiányozhat. E mellett lehetőség lesz kézműveskedni is. A hét során két alkalommal ellátogatunk a Mohácsi uszodába is.” Gura Krisztina, Szabó László, Huber Balázs, Lichtenberger Marcell, Mohács 1-es csoport

GALÉRIA

A tábor mozzanatai:

2024. július 22. hétfő:

Július 22-én a Közösségi Házban elkezdődött az Egészség táborunk. Az aznapi témák a káros szenvedélyek voltak, ezek közül az alkohol és a dohányzás káros hatásaival foglalkoztunk. Három csoportban kezdtük meg a keresgélést a kapott témánkkal kapcsolatban. Az első 45 perces foglalkozás után, mind a három csapat bemutatta, hogy mit tanultak. Egy rövid szünet után, ugyanúgy három csapatra szakadva kezdtük el a keresgélést az alkohollal kapcsolatban. A második bemutató után megebédeltünk, majd elkezdődtek a délutáni programok. A kis-mentoroknál lehetett jelentkezni a sportversenyekre. A héten lesz FIFA, csocsó és ping-pong verseny, melyeknek az eredményhirdetése az utolsó nap lesz. Addig nagy csatákat fognak a jelentkezők vívni. Ezekre főleg a fiúk jelentkeztek, mi lányok inkább kézműves foglalkozáson vettünk rész.

Gajdácsi Kamilla

2024. július 23. kedd:

Az egészség tábor második napján, kedden uszodába mentünk. Ameddig Mohács 2-es csoport tagjai úszni tanultak, addig mi elfoglaltuk magunkat és gyakoroltuk az úszást, röplabdáztunk, voltak a fiúk közül akik hoztak labdákat és azzal is játszottunk. Mi a lányokkal dél körül kiültünk napozni, és kártyáztunk. Délután, 1 órakor már vissza is értünk a Közösségi házba, ahol megebédeltünk. Ebéd után kezdődtek a sportfoglalkozások, illetve a kézműveskedés. A lányok közül szinte mindenki ezt választotta, viszont voltak akik még jelentkeztek pingpongra vagy csocsóra. A fiúk leginkább a FIFA-ra jelentkeztek. A sportok versenyszerűen folynak, és pénteken lesz eredményhirdetés. A kézműveskedésen tudunk csinálni vászontáskákat, papírsárkányt vagy követ festeni. A tegnapi nap folyamán kaptunk csillám tetkót, és szinte mindenki szeretett volna magának, ezért egymásnak segítettünk megcsinálni a tetkókat. Nagyon jó társaságban vagyunk ott fent a csajokkal és sokat beszélgetünk, zenét hallgatunk.

Daczó Dorka

2024. július 24. szerda:

Ezen a napon az egészséges táplálkozás volt a témánk. Ma is csoportokban dolgoztunk és a végén mindenki ismertette a megoldásait. Beszélgettünk a vitaminok fajtáiról és a jelentőségükről. Megbeszéltük, hogy miért szükségesek az egészségünk megőrzése miatt. A másik csoport a táplálék piramist mutatta be és ennek alapján állítottak össze egy napi étrendet. Ők még azt is összegyűjtötték, hogy az egészségtelen táplálkozás következtében milyen betegségek alakulhatnak ki. Megtanították, hogy hogyan lehet kiszámítani a testtömeg-indexet. A legtöbben ki is számolták a saját indexüket. A harmadik csoport tagjai pedig a gyógynövényekről készített PPT-vel hívták fel a többiek figyelmét, hogy ha valaki megbetegszik, akkor nem biztos, hogy rögtön gyógyszert kell beszedni, hanem jó tudni, a környezetünkben lévő gyógynövények is segítséget nyújthatnak. A délután az előző napokhoz hasonlóan, a sport és a kézműveskedés jegyében telt.

Cseke Nikolett

2024. július 25. csütörtök:

A mai napon ismét összegyűlt a Mohács 1-es csoport az idei nyáron megszervezett egészség tábor keretében. Ma is, mint a hét összes napján izgalmas programokban vettünk részt. A csoport fiú tagjai teát főztek a különleges gyógynövényekből, amikről szerdán részletes diavetítéseket készíthetünk. Öt féle gyógynövényből készítettünk főzetet, amit a végén közösen kóstoltunk meg. Ez idő alatt a lányok pedig gyümölcssalátát készítettek az egész csoportnak, ami bevallom jobban ízlett mindenkinek, mint a teák. Volt olyan fiú, aki ötször evett a salátából.

Ezt követően komoly témáról kezdtünk el foglalkozni. Sokat beszélgettünk arról, hogy az internet és a közösségi média milyen veszélyeket rejt magába és hogy jó megoldás lesz-e az a döntés, hogy szeptembertől már nem lehet mobiltelefont vinni az iskolába. Délután a hétfőn megkezdett bajnokságok döntői zajlottak mert péntek délután eredményhirdetés lesz, amit mindannyian nagyon várunk.

Mihálovics Junior

2024. július 26. péntek:

A tábor utolsó napját is az uszodában töltöttük, aminek nagyon örültünk, mert sokat tudtunk fürödni, úszni és megtanítottuk egymást szabályosan fejest ugrani. Ebbe még a lányok is bekapcsolódtak. Gyorsan eltelt így a nap, de nagyon vártuk a délutánt, mert akkor került sor a sportversenyek eredményhirdetésére. Annyira nem izgultunk, mert minden számban tudtuk már a győztesek nevét, egyedül a FIFA döntője volt még hátra, de az is hamar eldőlt.

Az alábbi eredmények születtek:

Asztalitenisz:

1. Torma Krisztián

Csocsó:

1. Huri Zalán – Tolnai László

FIFA:

1. Sárközi Bence

Természetesen nem csak a győztesek kaptak ajándékot, hanem mindenki ügyeskedett valamiben, amiért megkapta a méltó jutalmát. A kis-mentorok munkáját is nagyon megköszöntük, mert sokat segítettek a feladataink megoldásában. Egy nagyon hasznos és jó hangulatú tábort zártunk le.

Cseke Szilveszter