Innovációban elsők lettünk Sydney-ben!

Június utolsó napján a Csányi Alapítvány a Jász-Stones Lego-robot programozással és a VUK innovációval foglalkozó csapataival elindult a First Lego League – Asia Pacific Open Championship (APOC) – A First Lego League ázsiai, Csendes-óceáni nyílt bajnokság Lego-robotika versenyére Sydneybe.

Az utazás során a csapat már most egy nehéz próbatételen ment keresztül, mert dubai átszállással több, mint egy napos utazás van mögöttünk. Nagy szerencsénkre egy ausztrál diaszpórában élő magyar tanárnővel is találkoztunk, aki sokat segített nekünk a hatalmas terminálokon való eligazodásban. Nyárból a télbe, kontinenseken keresztül repültünk és 8 órás időeltolódással most megpróbálunk felkészülni a közelgő négynapos versenyre, ahol több mint 53 nemzetközi csapattal mérjük össze a tudásunkat. A következő napokban a környék felfedezését, próbákat és egy városnézést tervezünk. Szerdától kezdetét veszi a verseny, ahol nemcsak a tudásunkat, hanem a magyar kultúrát, hagyományokat és a Csányi Alapítványt is be fogjuk mutatni. Már nagyon várjuk a találkozást a világ minden tájáról érkező csapatokkal.

„A verseny előtt sikerült Sydney néhány jelentősebb nevezetességét megtekinteni, jártunk az Operaházban, amit Jorn Utzon dán építész tervezett és hosszas építés után 1973-ban nyitottak meg. A kívülről svéd csempékkel borított épület belülről egy hatalmas színházi és zenekari előadóhelyszín, ami csodálatos látványt és hangzást biztosít minden látogató számára. A tengeri hajózást a Sydney-öbölben sosem fogjuk elfelejteni, mert a jó időben az öböl két oldala teljesen más látványt nyújtott. Innen látszott legjobban az Operaház is. A verseny előtti napot a Taronga állatkertben zártuk, ahol Ausztrália különleges állat- és növényvilágát ismerhettük meg. A kenguruk és emuk Ausztrália címerállatai, de dingók és koalák is szép számmal megmutatták magukat, sőt még a Tasmán ördög család is megmutatta magát.

A verseny első napján felállítottuk a saját pavilonunkat, ahol a Jász-Stones csapat útját láthatták az érdeklődők a döntőig vezető úton, és persze a magyar zászlók sem maradhattak el. Ezután következett a nap fő attrakciója, a kultúrest, ahol bemutattuk Magyarországot, a magyar kultúrát és nem utolsó sorban az Alapítványt. Volt tánc, furulyaszó és népviselet, na meg csokiosztás. Hatalmas kavalkád volt a helyszínen, 400-nál is több gyerekkel találkoztunk, hiszen több mint 40 ország 53 csapata vett részt a versenyen. A verseny második napján a Lego-robotika futamok zajlottak, amire szeptember óta készültünk. Eközben az innovációt is volt lehetőségünk bemutatni az érdeklődőknek, amit nagyon sokan ki is próbáltak. Ildi néni a gyerekek segítségével csapatunk kabalaállatát, Vukot, a kis rókát készítette tűnemezelés technikával. Ezen a napon nagy meglepetésünkre Magyarország Külgazdasági és Konzuli Irodájának irodavezetője, vezető konzulja B. Nagy Péter László és munkatársai is meglátogattak bennünket, akik szintén kipróbálták a VUK innovációt és sok sikert kívántak a versenyre. Végül a szervezők cirkuszi showt adtak elő számunkra. Harmadnapon bemutattuk a VUK innovációnkat, ami a Vakok Univerzális Kommunikációjának rövidítése, majd a Lego robot implementációt is ezen a fórumon kellett megmutatnunk. Mindezt 3 különböző angol nyelvű előadással és a végén a zsűri kérdéseire is válaszoltunk. Délután meglátogatott bennünket a Sydney-i Magyar Iskola igazgatója is, Peredi-Blaskó Csilla és családja, akik szintén tesztelték a VUK innovációt és kellemesen beszélgettek velünk. Az utolsó napon az ausztrál Vegemight csapatával közös robot feladatokat oldottunk meg a pályán, ami önálló versenyszámnak minősült. A gyerekek magabiztosan helytállnak a nemzetközi mezőnyben, japán, ausztrál, észt, brazil, német barátságok szövődtek. Végül következett az eredményhirdetés, ahol több kategóriában jutalmazta a zsűri résztvevőket, a Jász-Stones csapata pedig Innováció kategóriában I. Helyezést ért el az 53 csapatos nemzetközi mezőnyből. Ez nagyszerű eredmény és mindannyian rendkívül boldogok vagyunk!” Jász-Stones csapat, Csányi Alapítvány

„Az APOC Lego-robot futamok alatt nagyon izgatottak voltunk, hatalmas szurkolás és energia volt az asztaloknál. Bár nem sikerült teljesen az előre eltervezett, valamint az edzői pontunkat teljesíteni, de kihoztuk a helyzetből a maximumot. Nagyon sokat tanultunk a többi csapattól a robot konstrukciójukról, a stratégiájukról és a szellemiségükről is. Jó volt látni a nemzetek különböző kultúráit, szokásait, a hozzáállásukat és azt, hogy hogyan tudják motiválni egymást.” Kaptás Márk Máté, Jászság 1-es csoport

„Felfoghatatlan élmény volt számomra, hogy elutazhattam Ausztráliába a csapatommal. Az utazás legnehezebb része a repülőút volt, ami alatt legtöbbünk pihent, filmezett, illetve zenét hallgatott. Sajnos nagyon nehezen telt el az idő mire Ausztráliába értünk, de mikor leszállt a gépünk és megláttuk Sydney-t, a fáradságunk elillant és azonnal gyönyörködtünk a tájban. Nagyon nehéz volt átállni az itteni időzónára, mivel Sydney-ben 8 órával előrébb járnak az emberek, mint Magyarországon. Az első éjszakánk után furcsa hangokra keltünk, egy gyors reggeli séta után kiderítettük, hogy itt verebek helyett papagájok rikácsolnak a szabadban. Rengeteg új dologgal találkoztunk az utazásunk során, például megismerkedhettünk számos kultúrával és különleges ételeket ehettünk. Többféle keleti ételt kóstolhattunk, hiszen rengeteg ázsiai él itt, így sushit, pho levest, sőt még kenguruhúst is kóstoltunk. Szerencsénkre az egyetem, ahol megrendezésre került a verseny, kb. 5 percre volt a szállodánktól, így igen gyorsan odataláltunk. Idén a Macquarie Egyetem adott helyet a First Lego League versenynek. Ez egy hatalmas egyetemi városrész, ahol különböző épületek találhatók, többek között színház is. Az egyetem területét gyönyörű természet veszi körül, rengeteg fával, térrel és tóval. A verseny során rengeteg új tapasztalatot szereztünk, melyek hasznosak lehetnek a következő szezonra, például hogyan lehet látványelemekkel fejleszteni a standunkat. A sok új barát mellett megannyi élményt is szereztünk, hiszen egymás standjait is meglátogattuk, betekintést nyertünk mások innovációjába, közben kitűzőket és ajándékokat cserélgettünk és angolul beszélgettünk egymással. Nagy öröm volt számunkra, hogy innovációnkat már más nemzeteknek is megmutathattuk, akik örömmel tesztelték azt. Hatalmas meglepetésünkre a VUK innovációnk 1. helyet ért el, amelyet csapatunk alig tudott elhinni, akkora öröm volt számunkra.” Sas Maja Anna, Jászság 4-es csoport

Ezúton szeretnénk megköszönni dr. Csányi Sándornak és Csányi Erika néninek, Miklós bácsinak hogy megvalósították nekünk az álmunkat és eljuthattunk a nemzetközi porondra is. Reméljük, hogy az elért eredmény igazolja a belénk vetett bizalmat!

Képek a Galériában láthatók!