Tanulás és élsport

Tanulás és élsport

A tanulás mellett a sport is mindig fontos szerepet játszott az életemben gyerekkorom óta. Kaposváron a Berzsenyi Dániel Tagiskolában kezdtem meg a tanulmányaimat sport tagozaton. Itt ismerkedtem meg a röplabdával, melyet utána versenyszerűen űztem a Kaposvári Röplabda Akadémián egészen 7. osztályos koromig. Ezzel párhuzamosan kezdtem el a labdarúgást  Kovács Zoltánnak köszönhetően és az iskolai csapatban játszottam. 8.osztályos koromban felvételt nyertem a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiára, ahol egészen 18 éves koromig játszottam. Először Weimann Gábor, majd Bruncvig Róbert és Richter Sándor voltak az edzőim, tőlük sajátítottam el az alapokat. Emellett számos kapusedzővel is dolgozhattam név szerint Tóth József, Fekete Gyula, Gyenes András és Békési András kapusedzéseit is látogattam. Első kapusedzőm pedig Házi László volt, akivel  nagyon közeli a viszonyom, Kaposvár után a Ferencvárosban is kapusedzőm volt és a mai napig mindenben a segítségemre van. A labdarúgás mellett a tanulást sem hanyagoltam el, általános iskolában, minden évben kitűnő bizonyítvánnyal zártam az évet, a testnevelés mellett a matematika volt a kedvenc tantárgyam. 2015-ben felvételt nyertem a Táncsics Mihály Gimnázium matematika szakára, ami különösen fontos volt számomra, mivel már ekkor tudtam, hogy szüleim és nagyszüleim példáját követve később építészmérnökként szeretnék továbbtanulni.

Középiskola első évében bekerültem az U15-ös magyar válogatottba, ami után az U16-os U17-es és U19-es csapatban is több mint 50 mérkőzésen szerepeltem a válogatott keretében. Sokan mondták ekkor, hogy az élsport és a magas szintű tanulmányok nem fognak megférni egymás mellett, azonban mivel számomra mindkettő egyformán fontos volt, igyekeztem mindenre időt szakítani. Középiskolai tanulmnyaimat magántanulóként végeztem el és a sikeres érettségit követően felvételt nyertem az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karára. Ekkor Kaposvárról Budapestre költöztem és egy próbajátékot követően a Ferencvárosnál folytattam a pályafutásom. Itt az U19-es csapattal 2. helyezést értünk el, Dörnyei Balázs csapatával pedig egy BL-selejtezőn is részt vehettem.

Utána 2 évig a fiókcsapatban a Soroksár SC-ben játszottam több utánpótlásbeli csapattársammal, ahol Vágó Fanny vezetésével megnyertük az NB2-es bajnokságot és kivívtuk az NB1-ben való szereplést is. 20 évesen játszottam az első NB1-es mérkőzésem, első szezonunkban pedig Magyar Kupa elődöntőig jutottunk és a bajnokságban is sikerült kiharcolni a bennmaradást. Ebben a szezonban Szeitl Szilvia, majd Dukon Béla irányítása alatt értük el ezt az eredményt. Ferencvárosnál töltött idő alatt kapusedzőként Kővári László, Németh Júlia, majd Steer Bence egyengette utamat, mellette pedig hetente egyszer a korábban említett Házi László kapusedzéseit látogattam a fiúknál. Sajnos a szezon végén a csapatot kizárták a bajnokságból, így Székesfehérvárra a Fehérvár FC-hez igazoltam. A Ferencvárosnál/Soroksárnál töltött idő alatt a klub és az egyetem is figyelembe vette, hogy nem csak egy fronton szeretnék helyt állni és ehhez minden támogatást megkaptam.

Fehérváron a ma már U17-es női válogatott vezetőedzője Gajdóczi Tibor volt az első edzőm, kapusedzőm pedig Hegedüs Ferenc lett. Úgy érzem karrierem szempontjából a legjobb döntést hoztam, hiszen amellett, hogy az iskolai tanulmányaimat is mindketten támogatták, pályán és azon kívül is minden segítséget megkaptam, hogy a legtöbbet tudjam kihozni magamból, melynek eredményeként 2022 őszén az A-válogatottba is meghívást kaptam. Az első szezon végén sikerült kiharcolni a bennmaradást és újra meghívást kaptam a válogatottba, továbbá mind játékosként, mind emberként sokat tudtam előre lépni. Következő szezonnak Andorka Péter irányítása alatt vágtunk neki és továbbra is rendre meghívást kaptam a felnőtt válogatottba.

 

Közben az egyetemen szinte minden tárgyból 4-es 5-ös érdemjeggyel zártam és az oktatók részéről is minden támogatást megkaptam, így az esetleges hiányzások sem okoztak problémát. Belekóstolhattam a kutatómunkába is, Építészettörténetből részt vettem a Tudományos Diákköri Konferencián is Nagy Gergely vezetésével, ahol a kari TDK-n 1. helyezést értem el és továbbjutottam az Országos Diákköri Konferenciára is. 2024 februárjában pedig sikeresen védtem meg a szakdolgozatom és hivatalosan is építészmérnök lettem.

Sajnos az idei szezon végén a Fehérvár kiesett az első osztályból, de mivel továbbra is a legmagasabb szinten szerettem volna játszani, új csapatot kellett keresnem. Volt pár ajánlatom Magyarországról, de a managerem, Ihos Zoltán a szezon végén jelezte, hogy lenne lehetőségem az 1. FFC Turbine Potsdam-nál részt venni egy edzésen. Mindenképpen szerettem volna élni a lehetőséggel, ezért 2 nappal később kiutaztam Németországba. Itt csatlakozott hozzánk Bozsik Levente, aki korábban több német csapatban is játszott, többek között az Union Berlinben is, hogy segítsen nekem. Az edzés után egyből a klub vezetői szerződést ajánlottak, melyet elfogadtam. Így jelenleg már a női Bundesligában szereplő 1. FFC Turbine Potsdam játékosa vagyok.

Nyáron felvételiztem az Óbudai Egyetem mesterszakára, melynek eredményét július végén fogom megkapni és remélem, hogy az élsport mellett az egyetemi tanulmányaimat is folytatni tudom és a karrierem után, vagy akár mellett építészként is kamatoztatni tudom a megszerzett tudást. Emellett további célom, hogy a Bundesligában minél többször tudjak pályára lépni és, hogy a felnőtt válogatottban is tudjak szerepelni. Válogatottal pedig szeretnék egy nagy tornára kijutni.

A Csányi Alapítványba 10 éves koromban nyertem felvételt, így az egész eddigi pályafutásom végigkísérték. Mentoraim és Radoszáv Miklós mindig támogattak abban, hogy 2 fronton is helyt tudjak állni és motiváltak, hogy soha ne adjam fel az álmaimat. Sokan mondták korábban, hogy egy idő után lehetetlen lesz a tanulást a sporttal összeegyeztetni, de én azt vallom, mindenkinek arra van ideje, amire időt szakít magának. Úgyhogy bátorítok mindenkit, akinek hasonló tervei vannak, vágjon bele, mert megéri. Ma már nem tudnám elképzelni az életem a foci vagy a tanulás (építészet) nélkül.

Szeretném megköszönni a családomnak, barátaimnak, az Alapítványnak, edzőimnek, tanáraimnak hogy végig hittek bennem és támogattak a céljaim elérésében. Remélem a támogatásukra továbbra is számíthatok, mert szeretnék további sikereket elérni.

 

Terestyényi Anna

Kaposvár 3-as csoport