Az Augsburgerek tábori összegzője

Az Augsburgerek tábori összegzője

Habár nagyon úgy tűnt, hogy az égiek ellenünk vannak, de mi a másfél órás késés és a rideg, esős időjárás ellenére is töretlen lelkesedéssel érkeztünk meg Németországba. Szívmelengető volt látni, ahogy a tavalyi fogadócsaládok öleléssel üdvözölték az előzőekben náluk lakó diákokat. Kisebb szervezés után sikerült összepárosítani mindenkit és még a régi ismerősök is együtt tölthetik ezt a hetet.

Az ADK – azaz az Augsburger Deutschkurse nyelviskola – igazgatója és tanárai is őszinte örömmel fogadták németeseinket, a régi és új tanulókat. Hétfő délelőtt 9 – 13.00 óra között már a nyelvi szintek alapján osztott csoportokban folytak az órák. A csapat a tanítás után jókedvűen és elégedetten mesélt a kezdésről, bízva abban, hogy a további órák is ilyen klasszak lesznek.

A fogadócsaládokról is csak jókat tudunk mondani: kedvesek és segítőkészek, senki sem panaszkodott, sőt számos pozitív beszámolót hallhattunk a mindenkitől. Az időjárás ismételten bepróbálkozott némi viharral, de a bowling-teremben nem csak ezért volt isteni a hangulat. Óriási derbi volt, s nem csak a táborvezető által beígért finom fődíj reményében. A program igazi csapatépítő erővel bírt. Örömteli élmény volt, hogy a csapattagok bíztatták egymást és a másik pályán gurítókat is egyaránt. A játék végén a győztes csapat, és természetesen mellette minden résztvevő apró és nem utolsó sorban finom ajándékban részesült. (Nagyon köszönjük ezt is!)

Míg a csapat nagy része délelőttönként a suliban birkózott a német nyelv rejtelmeivel, a mentorok, kis-mentorok a hét programjait pontosították, igazítva az időjárás előrejelzéshez, meg persze a nyitvatartási időkhöz.

A délutánokon sokszínű programokkal igyekszünk gazdagítani a csoport tagjait. Csónakázni megyünk, majd izgalmas városismereti vetélkedő keretén belül járjuk be a német város kulturális és történelmi nevezetességeit. A BigJump szórakoztató központban kondiban tartjuk magunkat a trambulinokon, belesünk a VR világába. Többen várják a csoportból, hogy ismét eljussanak a botanikus- és állatkertbe. Szombaton az egész napot Nürnbergben fogjuk tölteni, megcsodáljuk a várat és felkeresünk egy régi, titkos, földalatti pincerendszert, amit közösen derítünk fel fáklyákkal. Izgalmas hétnek nézünk elébe, a megéltekről szintén szólni fogunk. Képeinket naponta frissítjük honlapunk galériájában.

Trixler Zsófia, kis-mentor

Augsburgerek összegzője

Egy élményekkel dús hetet tudhatunk magunk mögött. Többektől hallottam, hogy haza sem szeretne indulni a tábor végén, mert annyira jól érezte magát. Igazán lenyűgöző csapat vett részt a táborban, amit már a hétfő délutáni bowling során tapasztaltam.  Nagyon jó volt látni, hogy már az elején felszabadultan kezdtek neki a játéknak és élvezik, buzdítják egymást.

Bár kedd délután kissé tartottunk attól, hogy az időjárás miatt elmarad a tervezett program, szerencsénkre volt lehetőségünk egy tavon csónakázni, ahol időközben még a nap is kisütött nekünk ezzel még kellemesebbé téve az ott töltött időt. Mindenki kipróbálta az evezést, ha pedig véletlenül a tó szélére kerültek szinte a bokrokba, faágak alá, nagy nevetés kíséretében ügyesen megoldották és „kiszabadították” magukat onnan. Remek hangulatban telt a program, nagyon jól érezte magát mindenki és említették is, hogy szívesen mennének oda vissza máskor is.

Szerda délután a sokak által kedvenc programként emlegetett BigJump élményparkban töltöttük az időt. A trambulinozást számos módon élvezhettük, mint például kosárpalánkra zsákolás, ügyességi feladatban egymás elleni versenyzés, akadálypálya formájában. Láthattunk itt szaltókat, magasból ugrást puha szivacsok közé és egyensúlyt igénylő párbajokat is egymás között. Mindemellett belecsöppenhettünk a VR világába is, ami által különböző játékokat próbálhattunk ki csapatban. Meglehetősen vicces volt kívülről figyelni egymást, hogy ki milyen módon reagál olyan dolgokra, amiket csak egy VR szemüvegen keresztül lát.

A következő délutánon került sor a városismereti vetélkedőre:

„Idén már második alkalommal vettem részt a Csányi Alapítvány által szervezett német nyelvi táborban Augsburgban. A város rendkívüli gazdag történelemmel és számtalan látnivalóval rendelkezik. Mindezeket pár nap alatt lehetetlenség megtekinteni, de azért a szervezett programok során igyekeztünk egy kis szeletét megmutatni a diákoknak. A mentorokkal (V. Sárközi Angéla, Őzéné Törőcsik Márta) és kismentorokkal (Deák Sári, Trixler Zsófia) közösen kitalált városismereti vetélkedővel is az volt a célunk, hogy jobban megismerjék a várost néhány játékos feladat keretében. De, hogy még izgalmasabb legyen az egész, a diákokat négy csapatba osztottuk, és egy versenyt szerveztünk. A verseny során három helyszínt kellett meglátogatniuk különböző sorrendekben. Az egyik helyszín Augsburg talán legpompásabb épülete volt, az augsburgi dóm, amit főleg kívülről csodáltak meg, és kinti helyszínen kellett a kérdésekre válaszokat keresniük. Talán az itteni feladat volt a legtrükkösebb, így itt több pontot is vesztettek a csapatok. A következő helyszín a Szent Ulrik és Áfra bazilika volt, aminek magyar vonatkozása is van. Ugyanis Ulrik püspök volt az, aki 955-ben a kalandozó magyarok ellen szervezte a város védelmét, majd ezután a magyar csapatok vereséget szenvedtek Augsburg mellett a Lech folyónál, és ezzel véget értek a nyugati irányba tartó hadjáratok. Ulrik püspököt később – többek között ezen tette miatt is – szentté avatták, és a templomban temették el. A csapatoknak a templom belsejében kellett feladatot megoldani, amit mindenki sikerrel vett. A középkori helyszínek után a 20. századba kirándultunk, ugyanis meglátogatták Bertolt Brecht szülőházát, amiben napjainkban az író és rendező életét és munkásságát bemutató múzeum működik. Az itteni feladatokat is sikerrel vette mindenki. Ezeken kívül minden csapatnak egy-egy helyszínről (augsburgi dóm, Szent Ulrik és Áfra bazilika, Brecht Haus, Augsburger Puppenkiste – bábszínház és múzeum) 10-10 mondatot kellett írni német nyelven, majd ezt szóban előadni a többieknek szintén német nyelven. Az első csapat már egy óra után megérkezett a megbeszélt találkozási helyre, míg a többieknek ehhez több időre volt szükség. Ezután következett az Augsburger Puppenkiste, illetve a mellette lévő szépen kialakított kertben sétáltunk egyet közösen. A verseny eredménye a következő:

  1. hely Kovács Eszter, Völfinger Rebeka, Oláh Anna, Rickert Dávid és Radó Barnabás
  2. hely Kovács Bianka, Bogdán Vivien, Bihari Kamilla, Sipos Levente, Nyári Lajos
  3. hely Sármány Enikő, Nagy Erika, Benczenleitner Erika, Molnár Ádám, Pege Gyula
  4. hely Kovács Vanessza, Pege Angelika, Süle Boróka, Czuczor Dominik, Benedek Tibor

Minden résztvevő egy kis ajándékot kapott, ezenkívül a győztes ötös még egy kis plusz (édesség)csomagot. Bízunk benne, hogy mindenki izgalmasnak találta a vetélkedőt, és sikerült az Augsburgról szóló ismereteit gyarapítania.

Varga Máté, fejlesztő tanár, önkéntes

A pénteki tanóra befejezte után a gyerekek megköszönték a tanároknak az itt töltött hetet, a sok új ismeretet és elbúcsúztak tőlük. Ezt követően pedig a táborozókat az egész heti szorgalmas, aktív munkájukért és a városismereti vetélkedő feladatainak kiváló teljesítéséért egy-egy társasjátékkal ajándékoztuk meg. Ezután lehetőségünk volt az állatkert vagy a botanikus kert megtekintésére. Én a botanikus kertet jártam be. Számomra igazán megnyugtató és kikapcsoló élmény volt ott sétálni és megcsodálni a körülöttem lévő gyönyörű természetet.

Szombaton Nürnbergbe látogattunk, ahol a város épületeiben nem csak séta közben gyönyörködhettünk, hanem felmentünk a vár tornyába, ahol elképesztő kilátás mellett magasból is csodálhattuk a város épületeit. Itt természetesen nem feledkezhettünk meg a történelemről sem és beszéltünk a nürnbergi perről is. Ezt megelőzően pedig egy érdekes élményben volt részünk, ugyanis megtekinthettünk egy föld alatti alagútrendszert, ahol régen sörfőzde működött és annak történetét, folyamatát ismertették meg velünk. Valamint a II. világháború alatt bunkernek használták a nürnbergiek ezt a pincerendszert.

A szokásos tábori kérdőív mellett a táborvezetőnk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy a tábor végén „mérlegeljünk egyet”, folytassuk a megkezdett mondatot: „mi az, amit adtam…”; „mi az, amit kaptam…”. Számomra sokat mondó válaszok születtek, egy részük nyilván inkább a „kézzel fogható élményeket említi, másik részük pedig a kissé megfoghatatlan mégis nyomatékos érzéseket, gondolatokat foglalja össze. Örömmel és köszönettel tartozom, hogy kismentorként élhettem át és büszke augsburger lettem!

Deák Sára kismentor, Kaposvár

„Először utaztam, nyolcadik osztály után és hihetetlen élményeket kaptam, amit egy szuper társasággal élhettem át. Együttműködésben, családias hangulatban töltöttük el a hetet. Új tudással és barátokkal tértem haza. Kaptam bizalmat, segítséget boldogulni egy idegen országban. Jól éreztem magam, boldogságot kaptam. Mit adtam? Adtam együttműködést, jó kedvet, társaimnak segítséget, ha valahol elakadt valaki a német mondatok összerakásában. Adtam lelki támaszt és örömöt.”

„A kaptam oldalon: felejthetetlen élmények, sok új ismeret és jó ember. Az adtam oldalon: odaadó munka, mindenki felé próbáltam nyitott lenni, és remélem, hogy a jó hangulathoz is hozzátettem.”

                                                               Bihari Kamilla és Rickert Dávid Szentes

„Kaptam, bővülő nyelvtudást, kedves pótanyát egy hétre – szállással, nagyon finom ételeket, rengeteg élményt amire visszaemlékezhetek. Cserébe türelmet adtam, odafigyelést, visszajelzést, kedves szavakat és mosolyt társaim arcára és a családnak apró ajándékot.”

„Igyekeztem a legnagyobb nyitottsággal érdeklődéssel részt venni a programokon. Délutánonként a sokszínű gazdagító programokat kaptunk, volt alkalom a kikapcsolódásra és a szabadidőre is.”

                                         Kovács Bianka Nagybajom és Benczenleitner Erika

„Barátokat, élményt, használható tudást. …sok vicces és megható pillanatot. Nagyon szerettem együtt lenni a többiekkel, mert úgy érzem, nagyszerű csapat gyűlt most össze. Azt hiszem mindig igyekeztem fenntartani a jó hangulatot egy aktuális (szó)viccel, vagy csak egy jó szóval. Mindig igyekeztem odaérni pontosan, azt hiszem történelmi sikerként könyvelhetem el, hogy megtettem. Mindenben kiválóan tudtunk együttműködni, ez jellemezte leginkább a csapatunkat.”

„Harmadszor jöttem Augsburga, s magam is meglepődtem azon a sok új dolgon, amiben részem volt, ez nyilván a kiváló és odafigyelő szervezés eredményeként. Jelenlétemmel igyekeztem színesíteni a csapatot, segítőkészségemet, kedvességemet adtam a csoportnak. Új barátságokat és egy végtelenül aranyos befogadó nénit kaptam, a hétre pedig nem egy szállást, hanem igazi otthont.”

Sipos Levente és Sármány Enikő Kaposvár

„Igazán jó volt ez a tábor, rengeteg eseménydús élményt kaptam. Nagyon sok szép és érdekes helyen jártunk, a tavalyihoz képest is. Az elmúlt egy hét alatt nagyon összebarátkoztam más közösségi ház tagjaival, szuper összetartó csapat lettünk”

Pege Angelika, Jászberény

„A tábor jó működéséhez úgy érzem sokat tudtam adni jó magaviseletemmel, kedves szavakkal, mosollyal, apró segítségekkel. Cserébe viszont sokkal többet kaptam, mint az gondolhattam volna. Új barátságok mellett a meglévő kapcsolatok mélyítésére volt alkalmam. Szemet gyönyörködtető új helyekre látogattam el ismét, és a legszebb az volt mindebben, hogy olyan emberekkel tehettem meg mindezt, akiket nagyon szeretek. Ezért és egyben mindenért nagyon hálás vagyok és köszönettel tartozom.”

Nyári Lajos Pécs