Nyári kutatónapok Szegeden

Nyári kutatónapok Szegeden

A nyári szünet első napjaiban a szegedi 1-es, 2-es csoport és a szentesi 1-es csoport ifjú természetbúvárai közös kutatási projektben vettek részt, melynek témája az aranyhalak mesterséges szaporítása és a postagalambok ösztöneinek és az emberiség a galambok képességei által használt információtovábbítás megismerése volt. A közös kutatónapunkat a dr. Karikó Katalin által felajánlott Széchenyi díj adományból valósítottuk meg.

 

Az első kutatónapunkon (kedden) mentoraink interaktív oktatóanyagokon keresztül mutatták be számunkra a két nap tevékenységeit.
Először Peti bácsi ismertette velünk a mesterséges halszaporítás mentetét. A kutatólaborunkban tartott foglalkozáson először az akváriumokban élő halakat határoztuk meg, majd az előadás során megismerkedtünk a halgazdasági szaporítás „titkaival”.
Az előadást megelőzően néhány társunk már egy héttel a halak hipofízálása előtt Turuczki Szabolcs csoporttársunknál válogatott ikrás és tejes anyahalakat, melyeket a szaporítás helyszínére a derekegyházi halgazdaságba szállítottak mentorunk segítségével.

 

Az itt töltött egy hét alatt a szaporításra előkészített halak megszokták új helyüket, felkészítettük őket a szaporításhoz. A foglalkozás második részében a hipofizálás és az ikrák és haltej levételével, az ikrák megtermékenyítésének folyamatával ismerkedtünk meg. Az este folyamán a csoport egy része a halgazdaságban a hipofízis oltásában és az ivarnyílások varrásában segédkezett a másnapi ikra levétele előtt.


A kutatónapunk másik területe a galambok megismerése volt, amelyen a postagalambok tudományos célokra való alkalmazásába is betekintést nyerhettünk. A különböző egészségügyi kutatásokban betöltött szerepük áttekintése, és az ókortól máig tartó sokrétű alkalmazási területük megismerése után kezünkbe foghattuk a világ néhány híres törzsének (Vanbruaene, Desmet, van Wanroy többek között) egyedeit. Ismerkedtünk alkati sajátosságaikkal, tollazatukkal, íriszük szemcsézettségével, intelligenciájukkal. Majd galambreptetés keretein belül üzeneteket helyeztünk gyűrűikre, melyeket kiváló tájékozódó képességüknek köszönhetően a lehető legrövidebb időn belül eljuttattak dúcaikba.

Második napunkon a kutatócsapatunk összes tagja a derekegyházi halgazdaság utazott, ahol az aranyhalak ikrafejését, és az ikrák haltajjel való megtermékenyítését végeztük Héjja Márton hidrobiológus segítségével. A szaporítás során mindenki jutott feladat, volt aki kifogta a halakat, volt aki oldatot kevert, volt aki az ikragyűjtő tálat tartotta, így együtt gyorsan és hamar sikerült az ikrákat a keltetőtégelyekbe elhelyezni a munkafolyamat végén. Az ikrák kelésére és a teljes szaporítási folyamatról a jövő évi természetismereti kiadványban írunk és publikálunk részletesen.

 

A halszaporítási projektünk után közösen még bemutatták számunkra halgazdaság működését, és a cirkulációs rendszerekben nevelt ivadékok, majd közösen ebédeltünk meg a tavak között.
Délután a Közösségi Házba mentünk vissza, ahol István bácsi megmutatta a postagalambok által hazaérkezett üzeneteket, amelyekről mindenki elárulta, hogy ki volt a feladó.

 

Az estét közös horgászattal, naplemente várással és madárfotózással töltöttük az Atkai -Holtágon.
Ezúton is szeretnénk megköszönni Turuczki Szabolcsnak csoporttársunknak, és a Derekegyházi Halgazdaság vezetőségének a program megvalósulásában való segítséget.

Berta Dávid szegedi 2-es csoport, Mikics Péter, Vidákovics István mentorok

Galéria:

Nyári Kutatónapok Szegeden (2024.06.25-26)