„Hogyan kerül a csizma az asztalra?”

Ínyencség készítés pillanatok alatt: A Sole-Mizo Túró Rudi titkai

Varga Izabella vagyok, a PTE Gyakorló Babits Mihály Gimnázium végzős diákja. Ebben a gimnáziumban lehetőségem volt fakultációként tanulni a „közgazdasági és pénzügyi alapismeretek” tantárgyat, amiből az érettségi vizsga írásbeli részét egy 15 oldalas beadandóval lehet helyettesíteni. Projektmunkám elkészítéséhez a Bonafarm Csoport cégét választottam, azon belül a tagvállalatait a Bóly Zrt-t és a Sole-Mizo Zrt.-t, amiket már kimondottan ismerek, mert több alkalommal látogattam meg, illetve pályáztam a Csányi Alapítványon belül, így egyre jobban megismerhettem a vállalatok működését. A projekt témaköre arról szólt, hogy egy terméket kell bemutatni az alapanyagoktól kezdve a fogyasztók asztaláig. A Mizo esetében én a Túró Rudit választottam, mivel ezt találtam a legérdekesebbnek, ráadásul ez Magyarország egyik legismertebb terméke és a hazai piacon is megállja a helyét. A pár hónap alapján megítélve, ami alatt a gazdasági ismeretek projektmunkával dolgoztam, számos ismeretet szereztem. A projekt gyakorlati része volt a leghasznosabb számomra, azáltal, hogy eljuthattam a Bonafarm különböző telephelyeire, ahol élőben végig követhettem a termék útvonalát, amit a bolt polcain látva eddig nem igazán tudtam elképzelni. Egy cég működését megfigyelve, tartottam a kapcsolatot különböző termelésvezetőkkel, ami bebizonyította, hogy egy termék előállításához nagyon sok szereplő hozzájárul. Nagyon hálás vagyok a Bóly Zrt. és Sole-Mizo Zrt. dolgozóinak, Fodor Dánielnek, Vágvölgyi Áronnak és Nébli Zoltánnak, akik segítségével ismertetni tudtam a Túró Rudi útját. Köszönöm Vuk Szimonettának és Stang Rékának, hogy a folyamatos kapcsolattartással figyelték a munkámat és mentoromnak, Gál Andrásnak, aki szintén sokat hozzátett a projektem elkészítéséhez. Varga Izabella, Pécs 2-es csoport