Diákprojekt versenyen jártunk

Diákprojekt versenyen jártunk

A mai nap folyamán Budapestre látogattunk, hogy idén is részt vegyünk, a már másodjára megszervezett, Diákprojekt Középiskolai Projektversenyen. Ebben az évben már nem csak a Jászság 3-as csoportból érkezett csapat a megmérettetésre, a Jászság 1 és 4-es csoport tagjai is bemutathatták projektjüket. A helyszín idén is Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara volt.

Szabadidőnkben még utolsó próbáink megtörténtek, hogy a végleges előadás átadhassa mindazon munkát, amelyet a projekt során végeztünk. Idén a Jászság 3-as csoport a Csodafa nevezetű projektet mutathatta be. A művészeti foglalkozások kreativitásával összevont önkéntes munka 2023 ősze óta folyik. Az Alapítvány fiatalabb jász csányisaival közösen alkotva készítettünk különféle nemez tárgyakat, amelyekkel a Szent Ferenc Idősek Otthonában élőket leptük meg több alkalommal. A projekt során a középiskolások adták át tudásuk a nemezelés terén, és segítették a kisebbeket az alkotásban. A legkisebbek csodás műsorokkal lepték meg az otthon lakóit, aminek nagyon örültek az idősek.

A zsűri nagy meglepődéssel fogadta prezentációnk. Visszajelzésünk nagyon pozitív volt, és öröm volt számukra, hogy vannak fiatalok, kik ezzel foglalkoznak. Említésre került az ilyen cselekedetek mai hiánya, hiszen mi pont azt a korosztályt képviseltük, akik inkább kortársaikkal és magukkal foglalkoznak, minthogy a fiatalabbakkal vagy az idősebekkel. Boldogsággal tölt el, hogy ilyen módon nyilatkozott rólunk a zsűri, és lehetőségünk adódott bemutatni mire is képesek a Csányisok, dicséretben részesültünk. Csapat tagok: Varga Orsolya, Kiss Noémi, Kaszab Kristóf, Tamasi Tilda, mentor: Nagy Ildikó, önkéntes: Fülöpné Paksi Katalin

A második projekt a VUK volt, ahol a Jász-Stones csapatból képviselték hárman a csapatot. Az idei év First LEGO Leauge Challenge versenyére készült innováció mutatkozott be itt is. Csapattagok: Sas Maja, Kaptás Márk Máté, Kovács Zsolt, mentor: Nagy Ildikó

A VUK, amely egy rövidítés, a Vakok Univerzális Kommunikációját jelenti, ami a látássérültek számára létrejött program, a képzőművészet könnyebb befogadására. A csapat egy nagyon pozitív mondandót hordoz magával, úgy gondolják a művészet mindenkié! A bemutató során a zsűrinek is volt lehetősége tesztelni a programot. Itt is pozitív visszajelzést kapott a csapat, voltak, akik nem csak látássérülteknek ajánlották a VUK-ot. Az eredményhirdetés során kiderült a projekt meggyőzte a zsűrit, hiszen a csapat második helyet ért el a versenyen.

Sas Maja, a Jászság 4-es csoportból a Lehel Vezér Gimnáziumot is képviselte Hábencius Hannával, a Jászberény városát népszerűsítő projektjükkel: a Kürtkereső túra applikációval 3. helyezést értek el.

A megmérettetés után várt ránk a megérdemelt meglepetés. A Magyar Zene Házába látogattunk el, ahol a Dívák & Ikonok című zenés kiállítást csodálhattuk meg. A tárlat a meghatározó dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig. Rengeteg énekes és meghatározó személy fellépőruháját, és jelmezeit nézhettük meg, amely során sok új érdekességet is olvashattunk. Nagy élmény volt itt szétnézni, hiszen érdekesebbnél érdekesebb ruhákkal találkozhattunk, és olyan előadók is feltűntek a kiállított darabok között, akiket mi is szívesen hallgatunk.

Nagyon hálásak vagyunk felkészítő mentorunknak, hiszen az ő biztatása, és segítsége nélkül nem alakult volna így semelyik projekt sem. Hálával tartozunk az Alapítványnak is, hogy lehetőséget nyújt projektjeink kivitelezésében, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre mindaz, amit sikerült elérnünk. Köszönjük az Önkénteseink önzetlen segítségnyújtását! Tamasi Tilda Jászság 3-as csoport

Gratulákunk a csapatoknak!