Villány lankáin
November 17-én, a gyakorlat teszi a mestert pályázat keretein belül lehetőségem nyílt ellátogatni Villányba. Azért jelentkeztem erre a pályázatra, mert az élelmiszer mérnöki kar befejezése után borászként tervezek majd elhelyezkedni. Délelőtt találkoztunk Romsics Lászlóval, aki a Csányi Pincészet vezérigazgatója. Először az életpályáját ismertette, majd körbevezetett minket a pincészetben. Megtudhattuk, hogy a beérkező szőlő milyen folyamatokon megy keresztül, mire borként értékesítik. Megtekintettük a mosó, tisztító és tároló berendezéseket, illetve megnéztük azt is, hogy a gyártósoron hogyan palackozzák a bort. Ezt követően lementünk a pincébe, ami Villány leghosszabb pincerendszere és körülbelül már 150 éve palackoznak itt bort. Végül a Csányi Pincészet szőlőföldjeire is kimentünk, egészen Kisharsányig, ahonnan jelentős területet be lehetett látni, a látvány pedig magáért beszélt. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, mind az élmény részéért, mind azért hogy Romsics úrral találkozhattam. Ennek köszönhetően még jobban kedvet kaptam a borászathoz, valamint a hely látványa is teljesen magával ragadott.
Pápai Panna Napsugár Szeged 3-as csoport – Szegedi Tudományegyetem, élelmiszermérnök szakos hallgató