Egy falat Ázsia 一口のアジア
„Május 15-én újra együtt lehettünk a Közösségi Házban, hiszen a soron következő „A világ ételei – az ételek világa” projektnapon Ázsiába látogattunk el. Nagyon vártuk már ezt a szombatot, mivel minden projektnapunk izgalmas, interaktív és látványos – ezért sem tartottuk meg online módon. A Jászság 4-es csoport két tagja (Simon Ramóna és Burkus Lili) készült társainak érdekes és tartalmas ppt-vel, amelyből megismerhettük Ázsia kultúráját, éghajlatát, étkezési szokásait.” Hábenciusné Balla Andrea mentor
„A hosszú karanténidőszak után végre találkozhatott a Jászság 4-es csoportja. Nagyon vártuk ezt a napot, mivel folytatni tudtuk a kiselőadásokat. Nekem az egyik kedvenc országom Japán. A ppt segítségével képeket használtam és az összegyűjtött információkat írásban olvastam fel a hallgatóság előtt. 12 diában megemlítettem Japán legfontosabb építményeit, például a Pagodát és az Aranytemplomot. Japán jellegzetes kimonói öltözködéséről is említést tettem. A zene és az anime világába invitáltam a hallgatóságot, ami színesebbé és érdekesebbé tette a prezentációmat. Megemlítettem pár tradicionális ételt és édességet, amiből egy kis kóstolót is fogyaszthattunk (sushik szószokkal, japán palacsinta dorajaki). Ezen kívül szót ejtettem még arról, hogy itt rendeznék a nyári Olimpiát, ami a vírus miatt tavaly elmaradt. Utánam Lili következett, aki nagyon érdekes időszalaggal szemléltette Japán őskori múltját, hogy milyen régóta van ott élet és kultúra a ma élő Japán kultúráig bezárólag. Ő is említést tett a híres jellegzetes sushi ételkülönlegességről, fajtáiról. Számomra ez a gyűjtőmunka nagy örömet okozott és ha lehetne, bakancslistám első számú úti célja lenne Japán.” Simon Ramóna, Jászság 4-es csoport
A bemutatók után Stecina Kata, a Nagybajom 1-es csoport tagja beszámolóját hallgattuk meg, aki négy hónapot töltött el az Akita Nemzetközi Egyetemen Japánban. Kata egy videóban osztotta meg velünk élményeit, tapasztalatait, illetve hívta fel a fiatalok figyelmét az idegen nyelv fontosságára, hiszen enélkül ő sem vehetett volna részt ebben az ázsiai kalandban. Sok hasznos gyakorlati információt tudtunk meg Japánról Kata beszámolójából, többek között azt is, hogy Akita prefektúrában tenyésztik az akita kutyákat. Láthattuk, hogy a Campuson található Nakajima Könyvtár tetőtere egy japán esernyő mintájára készült. Illetve megnézhettük azt is, hogy milyen egy teljesen automatizált étteremben a rendelés és az étel megérkezése. Köszönjük az értékes bemutatót Katának! Amely itt megtekinthető:
Ezt követően Fülöpné Paksi Katalin önkéntesünk segítségével igazán Ázsiában érezhettük magunkat, hiszen meghallgattuk a japán nyelv érdekességeit, megtanultunk a napszakoknak megfelelően köszönni, Katika hozott egy japán nyelvkönyvet is. Emellett elmondta a japán kultúra (számunkra néha furcsa) sajátosságait, megismertük az öltözködési és étkezési szokásaikat. Felpróbálhattunk egy 30 éves, eredeti mongol ruhát és két kínai kimonót, megcsodálhattunk két papírernyőt, megkóstolhattunk sokféle fűszernövényt, aloe vera italt, kínai édességeket és még szerencsesütit is kaptunk – kedves üzenetekkel a belsejében. Katika bemutatta nekünk egy kisfilm segítségével a japán általános iskolák fegyelmét, illetve hogy a gyerekek maguk takarítanak az órák után, és megtudhattuk, hogy mennyire környezettudatosan élnek. A végén megnéztünk egy videót, amelyben a mochi édesség érdekes és vicces készítését ismertük meg. A kisfilmek itt megtekinthetők: https://vivat.blog.hu/2018/05/11/10_nagyon_japan_szokas_dreher_super_dryket
A nap fénypontja a sushi készítés volt, amelyet szintén Fülöpné Katika koordinált. Előkészítette az alapanyagokat és a lelkes gyerekek segítségével három félét készítettek: maki, noriko, nigiri. Emellett megkóstolhattuk még az édes-savanyú és a csípős szecsuáni mártást csirkével, rizzsel, illetve a szójacsírát, bambuszrügyet, gyömbért is. Mindezeket eredeti kínai porcelán tányérokból, fapálcikával fogyasztottuk el. Desszertnek kínai édességeket fogyasztottunk, amelyek közül az egyik egyszerre volt édes és sós ízű, illetve Katika készített nekünk japán palacsintát. A nap folyamán végig velünk tartott Kohári-Nagy Boglárka önkéntes, aki az egyik kimonót bocsátotta rendelkezésünkre. A sushival megkínáltuk a Közösségi Ház többi csoportjának tagjait is, akik örömmel kóstolták meg mindegyiket.
„A sushit saját magunk készítettük el jellegzetes alapanyagokból: algalap, rizs, különböző színű paprikák, sárgarépa, avokádó, garnélarák, lazac, uborka, szójaszósz, wasabi. Egy négyzet alakú szalvétát az asztalra tettünk, majd rá egy kb. ugyanolyan méretű folpackot raktunk, amire az algalapot is rátettük. Ezek után bevizeztük a kezünket és kivettünk egy adagot a rizsből, ráhelyeztük egyenletesen az algalapra, majd mindenki tetszés szerint rárakott uborkát, avokádót, paprikákat, rákot, lazacot. Ezután feltekertük, majd felszeleteltük, egy tekercsből 8 db sushi jött ki. Nagyon jól éreztem magam ezen a napon és örülök, hogy megismerhettem a Japán kultúrát.” Ignácz Dávid, Jászság 4-es csoport
További képek a Galériában láthatók!