Ép testben ép lélek
„Ép testben ép lélek” projektünk harmadik állomásához érkeztünk február 29-én, melynek témája az egészséges táplálkozás volt. A program megvalósításában nagy segítséget kaptunk Kovács Sándortól és feleségétől, akik az újonnan létrehozott Közösségi Házból, Szentesről érkeztek. Sándor felesége Kékegyi Dorottya gyógy- és fűszernövény termesztő, érdekfeszítő előadásával indult a napunk. A gyerekek megismerkedhettek az egészséges és sokszínű táplálkozás egyénre gyakorolt hatásán kívül a táplálkozás gazdasági, társadalmi, kulturális vetületeivel is. Betekintést nyertek Európa és Magyarország étkezési kultúrájának korszakaiba és sokszínűségébe. Az előadást követően egy közös tízóraira került sor, melynek elkészítésében nagy segítséget kaptunk a szülőktől. Az általunk készített zöldfűszerekkel ízesített sajt-, vaj- és tonhalkrémmel kenhettük meg a különböző magvakkal sült kenyerünket. Szomjunkat gyógynövényekből készült teákkal csillapíthattuk. Az étkezés után öt helyszínen folytatódott a munka. Fő feladatunk az ebéd elkészítése volt.
„Így láttuk mi…”
„Mi még előző nap elkezdtük a munkát, mert a húsokat elő kellett készíteni a sütéshez. A csirkemelleket és combokat először egyenlő vastagságúra vágtuk és extra szűz olívaolajjal elkevert fűszerekkel bepácoltuk. Az ízek jól összeértek és másnap ezeket grillsütőn megsütöttük.” Benczenleitner Szebasztián, Mohács 1-es csoport
„A mi feladatunk a saláták készítése volt. Három féle ételt készítettünk. Kukorica salátát, rizssalátát és vegyes zöldségekből összevágott zöldsalátát, melyet különböző öntetekkel ízesítettünk.” Szabó László, Mohács 1-es csoport
„Desszertnek egészséges, cukormentes és vitaminokban gazdag gyümölcssalátákat készítettünk. Használtunk almát, banánt, epret, kivit, barackot, körtét, szőlőt, narancsot és áfonyát. A hozzávalókat apró darabokra vágtuk és összekevertük pár kanál mézzel, és citromot facsartunk rá. Meglepetésként kisebb gyümölcsfigurákkal is kedveskedtünk. Volt a tálcán banánból és kiviből pálmafa, almából bagoly, barackból napocska, valamint eperből és narancsból emberke.” Benedek Tibor, Mohács 3-as csoport
„A mi feladatunk a gyógynövények előkészítése volt. A kiszárított hársfa és levendula növények száráról lemorzsoltuk a virágokat és a leveleket. Majd ezeket összekevertük és vízzel leforráztuk. Az áztatás után leszűrtük a főzetet, majd mézzel és citrommal ízesítettük. Azért ezeket a növényeket választottuk, mert ezek hatása a felső légúti megbetegedéseket gyógyítja és ez most nagyon aktuális volt.” Skutera Ferenc, Mohács 3-as csoport
„A mi csoportunk tojásból, sajtból és különböző zöldségekből készített figurákat. Az ötleteket az internetről gyűjtöttük. Került a tálcára bagoly, egér, csirke, vitorlás hajó és gomba.” Koller János, Mohács 2-es csoport