Helyünk a Világegyetemben

A szombati napon nagyon sok izgalmas és érdekes feladat várt a kaposvári 3-as csoport tagjaira. Első körben közösen megalkottuk csoport „Illemkódexét”, melyhez mindenki tehetett javaslatokat arra nézve, hogy milyen viselkedési normákat vár el társaitól, mentorától és legfőképpen saját magától.

Ezután egy kis testmozgásként összegyűjtöttük a kertben álló vadcitrom érett és lehullott gyümölcseit. A gyerekek megkóstolhatták a fanyar termést, mely többeknek elnyerte a tetszését. Aki akart, vihetett a citromokból, hogy otthon limonádét készítsen a levéből és a benne található magokat elülteve pedig saját kis növényeket nevelhessen.

A nap további részében a Természettudományi projekt keretein belül a Világegyetemről, a Naprendszerről és azon belüli lakhelyünkről: a Föld bolygóról hallhattak előadást a gyerekek. Beszéltünk a Nap földi életre gyakorolt hatásairól, valamint Föld-típusú és Jupiter-típusú bolygók közti különbségekről is. A legizgalmasabb terület gyerekek számára a Föld keringése és forgása következtében létrejövő jelenségek, valamint égi kísérőnk, a Hold életre gyakorolt hatásai voltak. Az előadás és egy rövidfilm megtekintése után mindenki elkészítette a saját bolygóját. Ez lehetett a Naprendszer valamely létező bolygója, vagy akár egy saját maguk által kitalált égitest is. A gyerekek mindamellett, hogy megalkották a saját planétájukat, leírták az égitestük minden tulajdonságát a kialakulásától kezdve az élővilágig bezárólag.

A délelőtt folyamán egy váratlan vendég is meglátogatta a Közösségi Ház udvarát. Foglalkozás közben furcsa, nevetésszerű hangra lettünk figyelmesek. A hang forrását keresve az ablakon keresztül meglepetésünkre egy zöld küllőt pillantottunk meg az udvaron. A védett madarat valószínűleg nem a bolygók iránti érdeklődése, hanem a fűben található ízeltlábúak vonzották az udvarunkba, melyeket élvezettel fogyasztott. A gyerekek elhatározták, hogy a jövőben figyelni fogják a kert madárvilágát és a tél beköszöntével madáretetőt is fognak kihelyezni.

Hazaindulás előtt a gyerekek rendet raktak és összetakarítottak maguk után, hogy úgy hagyják ott a házat, ahogy a reggeli érkezésükkor találták.

Varga Dániel, mentor