Kutatók Éjszakája Szegeden

Kutatók Éjszakája Szegeden

2024. szeptember 27. délutánját a Szegedi 1-es és Szegedi 2-es csoportok a Közösségi Házban kezdték, hogy innen induljanak közösen tovább a nagyoknak már hagyománynak számító Kutatók Éjszakája programra. Hogy a kicsik és a nagyok jobban megismerjék egymást, a 3-4 fős kis csapatokra osztottuk őket úgy, hogy minden csapatban legyenek kicsik és nagyok egyaránt.

Az estét az Interaktív Természetismereti Tudástárban kezdtük, ahol a gyerekek először egy drónbemutatóba kapcsolódtak be. Az interaktív bemutatón a gyerekek a mezőgazdaságban és az iparban használt drónokkal ismerkedhettek meg, megnézhették milyen képe van egy speciális hőkamerával ellátott drónnak, valamint egy VR szemüveg segítségével azt is megtudhatták, hogy mit lát pontosan egy éppen repülő, 360 fokos kamerás drón.

Eközben a szomszédos sátorban az érdeklődők a különböző hazai gyógy- és fűszernövények világával ismerkedhettek meg. A gyerekek amellett, hogy közelről megfigyelték és megszagolták ezeket a növényeket, egy-egy olyan ételhez is hozzá kellett kötniük, amely az adott növény felhasználásával készül.

A csapat másik része ezalatt az épületben tartott ásványbemutatót járta körbe. Akiket pedig inkább az állatvilág érdekel, azok egy izgalmas hüllő- és rovarsimogatón vehettek részt, ahol ezekről a nem mindennapi háziállatokról, azok szokásairól, és otthoni tartásukról tudhattak meg érdekességeket.

Ezek után a főépületben folytattuk a programot, ahol a gyerekek többsége a Hangos Fizika c. előadáson és interaktív bemutatón vett részt. Itt a hangok keletkezésével, fizikai tulajdonságaival ismerkedhettek meg a diákok, számos közérthető, látványos, és jól hallható példán keresztül.

Ezalatt a történelem kedvelői pedig A régi korok iskolájának világa – források bűvöletében c. programon tekinthettek meg különböző érdekes forrásokat a régi iskolákhoz kapcsolódóan, majd egy izgalmas kvízt is kitöltöttek.
A program zárásaként a gyerekek egy látványos repülőgép szimulátort is kipróbálhattak. A tanulók egy teljesen élethű pilótafülke másolatában tesztelhették ügyességüket, és irányíthattak egy repülőt.

Az este zárásaként a csapat közösen megvacsorázott, miközben megbeszélték a közös élményeket.

Benczúr Anna

szegedi 2-es csoport

Galéria:

Kutatók Éjszakája Szegeden