Les Misérables előadás

Les Misérables előadás

Az S10 Akadémia Színház-kurzusának tagjai az őszi szemeszter első előadásaként Victor Hugo leghíresebb történelmi regényének musical adaptációját tekinthették meg a Madách Színházban. A három órás musical hűen másolta az először 1980-ban, Párizsban bemutatott, majd 1985-ben, angol nyelven először a Broadwayre vitt darabot. A szereposztás kifogástalan volt, a díszletek elképesztően jól voltak megalkotva, a dalok pedig tele érzelemmel idézték – és magasan verték is – az angol adaptációt!
Természetesen Hugo 1000 oldalon tárgyalt regényét nem lehet minden nüanszával átemelni színpadra vagy vászonra, de így is elég bepillantást nyertünk a 19. századi francia társadalom alsó rétegeinek nyomorúságába.

A történet Waterloo-tól az 1832-es párizsi felkelésig mutatja be a francia társadalmat végletes karakterein keresztül. Jean Valjean, az egykori bűnöző, feltételes szabadlábra helyezésből meglógva, emberfeletti erőfeszítések árán próbál visszailleszkedni a kirekesztő társadalomba és morálisan jó döntéseket hozni. Őt két évtizeden át üldözi a külsőségeket idealizáló Javert felügyelő, aki mindenáron elő akarja állítani a szökött rabot. Macska-egérjátékuk a júniusi lázadás barikádjaira sodorja őket, ami a két főszereplő utolsó összecsapása, és a történet tetőpontja lesz.

kép: a Madách Színház honlapjáról