Csíksomlyói idegen nyelvi és alkotótábor 2024

Csíksomlyói idegen nyelvi és alkotótábor 2024

Újra eljött az idő, hogy idén nyáron is közösen táborozzunk Csíksomlyón, július utolsó hetében elkezdődött az Idegen nyelvi és alkotó tábor az erdélyi gyerekekkel. A gyermekek a Hargita- és Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatottjai. A tábor a Csányi Alapítvány munkatársaival, önkéntesekkel és kismentorokkal közösen lett szervezve. Történéseket tekintve elsőként a táborvezető hivatalosan megnyitotta a tábort, köszöntötte a szervezőket és ismertette a heti programot. Délelőtt megérkeztek a táborban részt vevő gyerekek, majd bemutatkozással és drámapedagógiai játékokkal folytatódott a nap, amit a kismentorok vezettek. Ebéd után szintfelmérő tesztekkel megállapították a gyerekek angol tudását, majd beosztották a nekik megfelelő csoportokba angol A2-B1-B2 szintekre osztva. A csoportokban nyelvi foglalkozást tartó kismentorokkal és Amber Woolam amerikai önkéntessel fejleszthetik nyelvi tudásukat. Vacsora alatt meglátogatott bennünket Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa és felhívta a tanulóink figyelmét a nyelvtudás fontosságára. Az este során hagyományosan felsétáltunk a Hármashalom-oltárhoz, ahol közösen elénekeltük a Székely himnuszt.  Az este folyamán a gyerekek különböző programokkal foglalhatták le magukat: művészeti alkotás, pólófestés, vászonfestés, álomfogó készítés, karkötő készítés sportolás, éneklés és zenélés. A hét a továbbiakban angol nyelvi fejlesztő órákkal és kirándulásokkal folytatódott. Ellátogattunk Csíkszereda városközpontjába, meghódítottuk a Hargitát és a Zetelaki állatsimogatóba is eljutottunk. Tartalmas tábor van a hátunk mögött!

Izsák Kálmán Bendegúz, Pécs 2-es csoport

 

Számomra az Idegen nyelvi tábor egy olyan esemény minden évben amire érdemes várni. Idén is ez a tábor volt az amire azt mondtam, jöjjön el. Szerintem itt minden résztvevő jól érzi magát, új barátokat és élményeket szerez. Idén sem volt ez másképp, amit másokon és önmagamon is megtapasztalhattam és élményekből sem volt kevés. A tábor elejét mindig ismerkedős játékokkal kezdjük, majd szintfelmérő tesztekkel beosztanak minket a különböző angol csoportokba. Más napokon nyelvi órák, szabadidős programok és minden évben egy napot biztosan egy kirándulásnak szentelünk. Idén a ivói állatsimogatóba mentünk, ahol rengeteg állattal találkoztunk és etethettük őket, majd a Madarasi-Hargitára tettünk egy túrát. Volt akik elfáradtak út közben, de a látványért megérte. Véleményem szerint ez a tábor egy tartalmas, fejlesztő és egy élményekben gazdag lehetőség mindenki számára. A Csányi Alapítvány és a Multi-ház dolgozói is egy olyan csapat, akik segítenek bármi probléma legyen is és mindent megpróbálnak megoldani. Köszönöm szépen nekik, hogy idén is itt lehettem!

Pivo András, HMSzGyV, kedvezményezett

2024. 07.22.–2024.07.27 között lehetőségem volt újból részt venni az Idegen nyelvi és alkotótáborban, melyet ezúttal is Csíksomlyón szerveztek meg. Ez számomra azért volt egy óriási lehetőség,
mert ismerkedhettem, új barátokra tehettem szert, fejleszthettem az angoltudásomat, ugyanakkor volt kikapcsolódási és szórakozási lehetőség, mely feltöltött mind lelkileg, mind szellemileg. Ezért elsősorban rengeteg hálával és köszönettel tartozom a Csányi Alapítványnak valamint a Gyermekvédelmi Igazgatóságnak. A tábor egy csapatépítő játékkal kezdődött, melynek segítségével könnyen megismerkedtünk. Ezt követően tesztet oldottunk, majd csapatokra osztottak minket az ismereteink szerint, és angol órákon vettünk részt minden délelőtt és délután. Az órák programja is érdekes volt: csapatépítő jellegű játékok, írás angol nyelven, beszélgetés az érdeklődési köreinkről vagy projektkészítés, amelyet a tábor végén volt lehetőségünk bemutatni a társainknak. A csütörtöki nap folyamán ellátogattunk az Ivói állatsimogatóba, ezt követően megmásztuk a Madarasi Hargitát, majd ellátogattunk a közelben található vízeséshez. Csodálatos tájat tárult elénk, a látvány mindannyiunkat magával ragadott. Vacsora után lenyűgöző élményben volt részünk: részt vettünk a gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjének, Elekes Zoltánnak és együttesének, a Truba-mollnak a koncertjén. Megzenésített verseket énekeltek, melyek elnyerték mindenkinek a tetszését. Pénteken sor került a délelőtti angol órára, majd a projektek bemutatására, a délután folyamán készültünk az esi „Ki mit tud?”című programra, melynek során mindenki kibontakoztathatta a tehetségét. Sokan énekeltek, táncoltak, hangszeren játszottak, de voltak humoros jelenetek is. Azok, akiket díjaztak a fellépésük során, lehetőségük lesz részt venni a Csányi Alapítvány Össz-művészeti táborában, Magyarországon, ahol tovább fejleszthetik a tehetségüket. Számomra egy rendkívüli élmény volt ez a tábor, nagyon sok mindent megtanultam és sok új élménnyel lettem gazdagabb. Remélem, hogy lesz lehetőségem részt venni a következő angoltáborban is.

Sándor Tímea, HMSzGyV, kedvezményezett

Idén nyáron fantasztikus lehetőségem adódott: két csoporttársammal, Petivel és Milánnal Csíksomlyóra utaztunk, ahol a helyi Idegen nyelvi és alkotótáborban kismentori munkát végeztünk. Az utazás gördülékenyen ment, hiszen már többször is megtettük ezt az utat. A tábor első napján kissé izgultunk, de a táborozók hamar oldottak a hangulaton. A résztvevők rendkívül lelkesek voltak, és mindenki azonnal belevetette magát az angol nyelv gyakorlásába. Segítettünk a gyerekeknek a feladatok megoldásában, és közben mi is sokat tanultunk tőlük, főleg az erdélyi kultúráról és szokásokról. Legfőbb feladatunk, az esti rend fenntartása volt. Szerencsére a gyerekek jó viselkedése megkönnyítette ezt nekünk.

Majdik Márk, Pécs 2-es csoport

Remek hetünk egyik csúcsa kétségtelenül a Madarasi-Hargitára szervezett kirándulás volt. Már reggel izgatottan készülődtünk és ahogy elindultunk a hegy felé Ilyés Ferenc hegyimentő túravezővel, akinek ezúton köszönjük a munkáját. Hamar magával ragadott a táj szépsége, mindenütt zöldellő erdők, termőfélben lévő áfonyabokrok, friss levegő és a távolban a kopjafákkal tarkított csúcsa hívogatott minket. A pénteki “Ki mit tud”-on az erdélyi gyerekek számos kategóriában megmérettették magukat amely eldöntötte ki jut be az idei Összművészeti táborba. A produkciók zárása a mentorok, kismentorok, önkéntesek csapata volt, akik egy vidám nyelvvizsga paródiával zárták az estét. Szombaton már csak a búcsúzás volt hátra, amellyel hivatalosan is lezáródott a tábor hete.

Varga Péter, Pécs 2-es csoport

Mivel egy nyelvi táborban voltunk, így nap közben a táborozóknak angol óráik voltak. Az első napon besorolták őket különböző szintű angol csoportokba, a tudásuk alapján. A tanárok csányis egyetemisták voltak, akik felsőfokú angol nyelvvizsgával rendelkeznek, valamint Amber Woolam önkéntes segítette a munkát.  A hét végén minden csoport bemutatta a saját projektjét, amit a gyerekek készítettek. Az este zárásaként tábortűz mellett énekeltünk együttesen, és végül mindenki közösen táncolt a csillagos ég alatt. Ez a tábor nemcsak angol nyelvi gyakorlatot nyújtott számunkra, hanem életre szóló barátságokat és felejthetetlen emlékeket is. Alig várjuk, hogy jövőre újra visszatérhessünk!

Möller Milán, Mohács 3-as csoport

 

További képekért kattintson ide.