2024. évi Levéltári Nap

2024. évi Levéltári Nap

2024. 09. 10-én a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára hagyományosan a vármegyeháza dísztermében rendezte meg ebben az évben is, a 26. Levéltári Napját. A konferenciát dr. Csönge Attila, a megyei levéltár igazgatója nyitotta meg.

Szerző Dorina, a Jászberény 4-es csoportjának mentora is tartott szakmai előadást a levéltárosokból, régészekből illetve történészekből álló konferencián. Dorina helytörténeti kutatása a jászárokszállási, a 20. században tégla- és cserépgyárat létesítő és működtető Schwartz családról szólt, akik hozzájárultak a település gazdasági fejlődéséhez, majd az örökösök közül többen a Holokauszt áldozataivá lettek, a téglagyár pedig állami kézre került. Az előadásról szóló bővebb tanulmány a Honismeret című folyóirat 2024. 4. számában is megjelent.

A Jászság mentora jelenleg is Jászárokszállás múltját kutatja, amelynek alapját az adta, hogy Dorina titkára a jászárokszállási Klímatechnikai Horgász Egyesületnek, aminek horgásztava megegyezik a korábbi, Schwartz féle téglagyár agyaggödrével. Emellett a település helytörténetével és gazdasági múltjával is aktívan foglalkozik.